Warning: include_once(/home/jnuesink/reizen.watwijdoen.com/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/litecert/public_html/reizen.watwijdoen.com/wp-content/advanced-cache.php on line 10

Warning: include_once(): Failed opening '/home/jnuesink/reizen.watwijdoen.com/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php73/pear') in /home/litecert/public_html/reizen.watwijdoen.com/wp-content/advanced-cache.php on line 10
Gebakjes dag » Wat wij doen

↑ Return to Berlijn oktober 2015

Gebakjes dag

We hebben vanochtend een uur winst en gebruiken die dan ook lekker om uit te slapen. Als we eenmaal wakker zijn moeten we opschieten want we hebben een tour op Tempelhof geboekt. Na het ontbijt vertrekken we dan ook naar Tempelhof.

Het is een reis met hindernissen wat ze zijn bezig een bom te ontmantelen die ze hebben gevonden bij werkzaamheden aan het spoor. De metro’s die daar langs rijden rijden niet of alleen op neer tussen een de andere stations. Gelukkig wisten we dat het niet zo makkelijk zou gaan en hebben we voldoende tijd.

Als we aankomen is er al een flinke groep en die wordt el erg groot maar dan vertrekt er een privé tour. Dat scheelt al maar de groep is nog steeds best groot. Als we gaan wordt die groep in 2 gedeeld en dan is het een prima groepsgrote.

We gaan eerst naar buiten waar uitgelegd wordt hoe het gebouw in elkaar zit en wat de gedachten waren van de architect. Altijd leuk om te horen. Speer was trouwens niet de originele architect die is er pas later nadat Hitler aan de macht is gekomen bij betrokken geraakt.

Binnen lopen we dan eerst langs de gates en gaan we via een gate naar buiten het vliegveld op. Ze hadden hier geen slurven dus je moest hie via trappen het vliegtuig in en uit en ook het gebouw weer in. Het is erg leuk om naar de geschiedenis te luisteren over hoe het ontwerp in elkaar zit en hoe het na de oorlog was. De Amerikanen hebben dit gebouw een tijd lang als basis gebruikt en hebben steeds weer een extra stukje terug gegeven voor de burgerluchtvaart.

We lopen dan door de grote vertrekhal waar alles ook nog gewoon staat. De incheck balies, een bagage band, etc etc. Erg leuk om te zien omdat het nu leeg is en je normaal in dit soort gebouwen nooit een leeg moment zult meemaken.

We komen dan op het dak waar je kunt zien dat het hele gebouw was gebouwd ook om luchtshows te houden voor het publiek, het is eigenlijk een grote tribune al is dat nooit afgemaakt. Het uitzicht is overigens schitterend zo over de banen die nu ingericht zijn als park.

We krijgen ook een van de toegangshallen te zien. Deze is helemaal uitgebrand, het plafond is nog helemaal zwart. De wandkleding is hier gebruikt om delen van het gebouw eer op te knappen net na de oorlog. Buiten kun je dat ook zien want die steen verkleurt rood als ze warm wordt en je kunt dus boven veel ramen zien dat de stenen rood zijn verkleurt door de branden die er bij het einde van de oorlog zijn geweest.

Ook komen we door een van de sportzalen van de amerikanen. Een basketbal veld en ze hadden hier ook een bowlingbaan. Die is nu wel weg maar de bar staat er nog en de kasten waar de ballen in zaten ook. Er leuk om allemaal te zien. Die amerikanen hadden hier hun eigen stad van gemaakt.

Erg de moeite waard deze tour. Na de tour lopen we nog even een stukje langs het gebouw en gaan dan de metro weer in. We gaan naar KADEWE waar we een lekker taartje gaan scoren. We hadden gisteren heel lekker gebak gezien en vandaag gaan we dat lekker zitten eten. Het is nog niet zo enorm druk maar later als we weg gaan is het toch al weer flink druk geworden. Het is dan ook koop zondag vanwege het uur verzetten van de klok.

We hebben niet veel zin meer om nog iets cultureels te gaan doen en besluiten naar de Alexanderplatz te gaan. Ook een onderneming want door de bomontmanteling is het metroverkeer nog steeds fink ontregeld. Het lukt weer om er te komen en we lopen even door het grote winkelcentrum rond en over het plein. Leuk om die worstenverkopers te zien met de BBQ hangend voor de borst. Het loopt aardig zo te zien.

Bij de Italiaan nemen we dan maar wat. Ik neem een windbeutel en Harry meent ijs. Het is weer erg lekker en we eten het lekker rustig op. Het begint wel de dag van het gebak te worden want dit is de tweede al…..

Eenmal terug bij het hotel relaxen we even een beetje en gaan we even in de bar zitten om wat te drinken. Het lijkt wel of het hotel bijna leeg is maar dat is vaak op Zondag. Het plan is om naar de Hard rock te gaan want we hebben vandaag wat te vieren en dat vinden we leuk om daar te doen. We zijn dan ook al weer 29 jaar bij elkaar vandaag.

Het is er een beetje een bende. Dat wil zeggen het lijkt alsof ze een nieuw systeem hebben en er ze steeds niet weten of er tafels vrij zijn of niet. We moeten 45 minuten wachten en dat wordt nog net iets langer. Maar als we aan de beurt zijn hebben we een mooie tafel en kunnen we gaan eten.

Als voorafje bestellen we kip die we delen en dan heb ik een fajita en een mac en cheese, Harry neemt een hamburger als hoofdgerecht. Na nemen we een applecobler, heerlijk en dat gebakje nummer 3 vandaag. Gelukkig hebben we die ook gedeeld want dat was weer een enorm stuk. Heerlijk overigens. Dus geen culinair hoogstandje maar wij vonden het weer top.

Terug in het hotel relaxen we nog even en dan lekker het bed in. Morgen weer naar huis.

Tekst: Jaap

Vorige———————Volgende

5 pings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>